Et tagada ohutu toidu jõudmine tarbijani, peab toidukäitleja toiduhügieeni põhimõtteid tundma väga hästi. Paljud toidust tingitud haigestumistest on tihti põhjustatud toidukäitlejate hooletusest, seega on oluline regulaarne koolitus.
Toiduhügieeni koolitus on ette nähtud toidukäitlejatele Toiduseadusega ning Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusega nr. 852/2004 (29.04.2004) toiduainete hügieeni kohta.
Sihtgrupp: Toitlustus-, tööstus-, kaubandusettevõtete töötajad, koolide ja lasteaedade majandusalajuhatajad, kokad, köögipersonal, õpetaja abid ja kõik, kes tegelevad või alustavad tegevust toidukäitlejatena.
Käsitletavad teemad:
toiduhügieeni põhimõtted
mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid
toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgitused ja –infektsioonid
toidu füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine
toidu säilitamise viisid ja tingimused ning temperatuuri kontroll
käitlemisettevõtte struktuur, tehnoloogia ja seadmed
puhastamine ja desinfitseerimine
kahjuritõrje
isiklik hügieen
HACCP põhimõtted
toitu käsitlevad õigusaktid
toitu käitleva töötaja kohustused ja vastutus toiduhügieeninõuete täitmise eest vastavalt tööülesannetel.
Õpiväljundite saavutamist hinnatakse kirjaliku testiga.
Koolituse läbinu:
teab toidukäitleja kohustusi ja vastutust ning oskab toidukäitlemise ettevõttes vastavalt käituda
oskab vältida toiduainete kaudu levivaid haigusi, toidumürgitusi, -infektsioone, toidu füüsikalist, keemilist ja mikrobioloogilist saastumist
tunneb toidu säilitamise viise ja tingimusi ning toiduvalmistamisprotsessiga seotud nõudeid sulatamisel, kuumtöötlemisel, jahutamisel, säilitamisel, serveerimisel
oskab kinni pidada toidukäitlemisettevõtte töötaja isiklikest hügieeninõuetest, juhindub toitu käitlevatest õigusaktidest ning teab enesekontrolli (HACCP) põhimõtteid.
Koolitaja:
Ülle Kaasik, pikaajalise kogemuse ja mitmeaastase staažiga toidukäitlejate koolitaja/konsultant, tunnistus nr III 158/2007.
Olen omandanud Tartu Ülikoolis filoloog-pedagoogi eriala, loonud oma koolitusfirma, olles praegu selle tegevjuht kui ka toiduhügieeni lektor. Olen eelnevalt töötanud koolitusjuhina, õppinud Toiduainete Instituudis, läbinud mitmeid huvitavaid koolitusi nii psühholoogia kui ka majandusvaldkonnas ning õppinud toitumisnõustamist.
Lisainfo:
Hind sisaldab loengut, koolitusmaterjale, kohvipausi ja testi positiivse täitmise korral tunnistust.
Koolitusfirma tutvustus
Kaasik Koolitus Koolituskeskus korraldab ja viib läbi täiskasvanutele erinevaid kursuseid ja koolitusi, mis toimuvad regulaarselt koolituskava alusel üle Eesti nii eesti- kui ka venekeelsetena. Loen koolitusfirma kohta veel...